Pastorale eenheid Nistelrode - Vorstenbosch
Nistelrode, parochieblad

Laar 49,
5388 HC Nistelrode
Tel.: 0412-611215
E-mail

Reglement

Printen Parochieblad afdrukken
Deze week / volgende / vorige/ andere

14 mei 2022 t/m 20 mei 2022

 

Pastoorspraatje             Hoe urgent zijn wij eigenlijk?

 

Als er één criterium is waar tegenwoordig alles aan getoetst wordt, is het wel of iets urgent is. En we begrijpen allemaal wat urgent betekent maar hoe moeten we dat in dit geval zien?

Vooral in de nieuwsvoorziening is het heel belangrijk of iets wel urgent is en alle talkshows worstelen met, of hun nieuws wel urgent genoeg is.

Maar wat is er nu echt urgent en kun je ook iets minder urgent maken door het woord te vaak te gebruiken?

Zoals wel met meer dingen kun je iets zo vaak benadrukken dat het toch wat aan betekenis verliest en het gaat een beetje als met die noodklok die de hele dag wel ergens over luidt, op een gegeven moment luister je niet meer.

En toch is ook dit gevaarlijk, want als wij er ons niet meer druk over maken wil dat niet zeggen dat iets niet, toch belangrijk is en aangepakt moet worden, maar je kunt zo urgent worden dat niemand het meer serieus neemt.

En zo gauw we dat doen kan het helemaal mis gaan, net als met dat weeralarm dat zo vaak afgegeven wordt, dat we het niet meer geloven en dan in noodweer terecht komen.

We zullen dus op de één of andere manier een onderscheid moeten maken tussen wat er echt urgent is in het leven en wat misschien toch wat minder belangrijk is.

En voor iedereen zal die waardenschaal anders liggen, maar bepaalde dingen mogen voor iedereen toch urgent genoeg zijn.

Als komende zondag Titus Brandsma heilig verklaard wordt, mag zijn leven ons aan het denken zetten en als we er naar kijken mag het ons doen zien,  wat voor hem uiteindelijk urgent was.

Voor Titus stond de hele mens centraal en hij kwam vooral op voor menselijke waardigheid en vrijheid en dat is natuurlijk van alle tijden.

Wat het in zijn geval bijzonder maakte, was dat hij in een tijd leefde dat deze juist serieus onder druk stonden en daar iets van zeggen en vinden was letterlijk levensgevaarlijk.

Maar Titus vond blijkbaar dat sommige dingen zo urgent waren dat hij er niet over zwijgen kon, ook al bracht hem dat in de problemen en kostte het hem zijn leven.

Voor wij zo ver zouden gaan zou er hoogstwaarschijnlijk wel iets moeten gebeuren, maar het voorbeeld spreekt ook voor zich.

We mogen ons vooral afvragen hoe wij met de dingen omgaan, waar Titus zijn leven voor gegeven heeft en hoe urgent die voor ons zijn, maar vooral hoe urgent onze levenshouding is voor onze wereld van­daag.

Er is veel urgent in deze wereld, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en dan is het goed dat mensen zoals Titus ons een spiegel voorhouden en ons de vraag laten beantwoorden, hoe urgent ben ik eigenlijk?

Laten we vooral als gelovige mensen aandacht blijven vragen voor de wezenlijke dingen van het leven en die als urgent beschouwen en voor de rest met elkaar goede afspraken maken en oplossingen vinden, zodat de wereld inderdaad bewoonbaar blijft voor hen die na ons komen.

Mag de heilige Titus Brandsma ons daarbij tot voorspraak en inspiratie zijn!                                                                            Pastoor Fr. Ouwens

             

zaterdag 14 mei                                                          

16.00 uur: EUCHARISTIEVIERING

jgt Toon en An v.d.Ven-Schouten (jgt An) en Petra Hurkmans-Ondersteijn en Christ v.d.Wielen (verj) en Wim v.d.Brand (verj)

 

19.00 uur: EUCHARISTIEVIERING / TOEDIENING VORMSEL

                met zang van het Con Fuocokoor

opa Harrie  en oma Tonnie v.Tiel (Anke v.Tiel) en opa Wim Ruijs (Anke v.Tiel )en opa Jos en oma Sjannie Langens-Rijkers(Lars Langens) en oma v.Nuland, oma v.d.Pol en oom Robert v.d.Pol (Niels v.Nuland)

 

zondag 15 mei                                                                                 

09.30 uurEUCHARISTIEVIERING

Augustinus Rettob (geboortedag 15 mei), Anselmus Omaratan (sterfdag 22 april), kleindochter Kyara Sambo, Natalis Rumangun, Johannes Omaratan, Martha Omaratan-Laisesa Netanduk, Agnes Rettob-Rumela, Emma Rettob-Feubun, Etty Rettob-Jamlean, Tineke Rettob-Schol, Nel Rettob-Leïsubun, Cornelis, Henk, Johannes en Niels-Henning Rettob en Amandus en Maria Martha Bokil-Ikanu­bun, Justina Groenen­daal-Ikanu­bun en Amandus Ikanubun 

 

 

 

pastoor Ouwens:( 0413-363315, e-mail:kerngroep@nistelrodedgh.nl


 

maandag 16 mei          

18.40 uur:  ROZENKRANSGEBED                               

19.00 uurEUCHARISTIEVIERING

                 overl.ouders Pennings-v.d.Akker en 5de jgt An Elschot-ten Have

 

woensdag 18 mei

18.40 uur:  ROZENKRANSGEBED 

19.00 uur: EUCHARISTIEVIERING

                

donderdag 19 mei                                                

10.30 uur:  EUCHARISTIEVIERING/  in Zorgcentrum Laarstede

                 Anna Jansen-Pennings

 

zaterdag 21 mei                                                          

16.00 uur:  EUCHARISTIEVIERING met zang van het Seniorenkoor

                   ouders Delissen, Anny en Tonny v.Tilburg en Tinny Ottings en overl.ouders v.Eert-Verhoeven en zoon Gert-Jan (sterfdag vader en verj moeder)

 

zondag 22 mei                                                                                 

09.30 uurEUCHARISTIEVIERING

Jan en Annie v. Dijk- Verkuijlen en overl.ouders v.d.Broek-Smits, zonen Fons en frater Simons en Harrie v.d.Heijden (Donzel)

 

Zonneochtend, dinsdag 17 mei

De  volgende Zonneochtend is dinsdag  17 mei in ’t Tramstation, Raad­huis­plein 5. U bent als gast van de Zonnebloem van 09.30 uur tot 11.30 uur van harte welkom om te kaarten, te buurten of spelletjes te spelen. Entree is € 3,50, incl. 2 kopjes koffie/thee. Als u deze ochtend voor de eerste keer bezoekt,  dient u zich aan te melden: (06-16891515.

 

Koren- en vieringenoverleg, woensdag 11 mei (rectificatie)

Woensdag 11 mei is het koren- en vieringenoverleg in de parochiezaal, Lindestraat 6. Aanvang 19.45 uur! Vertegenwoordigers van koren zijn welkom!

 

Stichting Jeugdbelangen Nistelrode: Wandel gezellig met ons mee!

SJB organiseert de wandel3daagse. Let op: Eke dag is er een andere start en finishlocatie. Er  wordt gewandeld over afstanden van 5 /10 km.

¬Dinsdag 17 mei: Startpunt: Scoutcentrum, Achter de Berg 14 Starttijd: tussen 18:00 en 18:30 uur.¬Woensdag  18 mei: Startpunt: Los door het Bos, Palmenweg 5. Starttijd: tussen 18:00 en 18:30uur.¬Donderdag 19 mei: Start­punt: Eetcafé ’t Pumpke, Raadhuisplein 7. Starttijd tussen 18:00 en 18:30 uur. Vandaag kunnen de 10km-lopers al om 17.30 uur starten. Na afloop is er op elke locatie koffie te koop. Deelname: Dagkaart: € 2,-, 3 dagenkaart: € 5,- Advies: Kom zoveel mogelijk op de fiets  en er zijn leuke prijzen te winnen !!!

 

Nieuwe masterclass over Chinese klassieker, 17 mei.

In Bibliotheek Oss is dinsdag 17 mei om 19.00 uur een masterclass van Anne Sytske Keijser over ‘De droom van de rode kamer’. Dezer roman uit de 18e eeuw verscheen onlangs in het Nederlands. Kaarten zijn € 6,-- voor leden en € 8,-- voor niet-leden en verkrijgbaar via www.nobb.nl/activiteiten en bij alle bibliotheekvestigingen van de NOBB.

.             Oproep: fietsen met de duofiets!

Wij willen graag in contact komen met een vrijwilliger die op een vaste tijd bv 1x per 2 weken of 1x per maand met moeder gaat fietsen op de duofiets.

Het gaat om een dame van 88 met dementie, maar die nog een behoorlijke mate van zelfstandigheid heeft. Als u interesse heeft kunt u contact opnemen met ( 06-23684184 / de-vennekes@ziggo.nl .

 

Pinksterfeesten Nistelrode op 5 en 6 juni

De organisatie van de Pinsterfeesten is in volle gang. De volgende activiteiten worden nu al onder uw aandacht gebracht:

§Voorronde NK Knikkeren. De voorronde is in Nistelrode tijdens het Pink­ster­weekend op 5 juni, 1ste  Pinksterdag. Zit jij op de basisschool? Geef je dan op via www.pinksterfeestennistelrode.nl en oefen. Je maakt kans op een plek in de finale in Ouwehands Dierenpark Rhenen.

§NIEUW is het Open Nisserois Darttoernooi op 2de Pinksterdag. De orga­ni­satie van de Pinksterfeesten pakt dit pijltje op met het Nisserois Open Dart­toer­nooi. In samenwerking met Zalencentrum De Hoefslag en hoofdsponsor Lunenburg BV uit Nuland wordt maandag 6 juni dit een­daag­se festijn geor­ga­ni­seerd. De dag start om 10.00 uur. Informatie: www.nisseroisopen.nl.

§Vijf dagen kermis van 3 tot en met 7 juni. De kermis begint vrijdag om 15.00 uur. Zaterdag is de Pinksterloop en kermis, zondag 1ste en maandag 2de  pinksterdag is het kermis, braderie, straattheater, nostalgische Geurts Meng­voe­derspad en het kinderplein. Dinsdag is de Nisseroise kermisavond met afsluitend vuurwerk. Benieuwd? www.pinksterfeestennistelrode.nl

§Vrijwilligers Pinksterweekend: Wil jij ons als organisatie helpen. Aanmel­den / vragen / informatie.vrijwillig@pinksterfeestennnistelrode.nl of

kijk op www.pinksterfeesten-nistelrode.nl/ikhelpmee .

 

Natuurcentrum De Maashorst: Op zoek naar de zomergasten, 22 mei

Vogelwacht Uden organiseert zondag 22 mei een vogelwandeling in de Maas­horst, met als thema “Op zoek naar de eerste zomergasten”. De wandeling start 09.00 uur vanaf het parkeerterrein van het Natuurcentrum aan de Maas­horst­weg in Nistelrode. Ervaren vogelkenners gaan het gebied door en vertellen over de vogels in het wild. De excursie duurt zo’n 3 uur en in deze tijd zien we makkelijk zo’n 40 tot 50 verschillende soorten vogels.

De deelname en de entree zijn gratis. Informatie: Jan-Willem Hermans, (: 0413-269804. Of kijk op www.vogelwachtuden.nl .

 

Los een moord op met Corine Hartman

In Bibliotheek Heeswijk-Dinther is dinsdag 24 mei om 20.00 uur een lezing van thrillerschrijver Corine Hartman. Ze leest voor uit eigen werk, maar daarnaast mogen bezoekers ook een moord oplossen..¬Kaarten zijn € 10,-. Leden en CJP-leden betalen € 7,-- via www.nobb.nl/activiteiten en bij alle Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

 

Op pad met je rolstoel bij Natuurcentrum De Maashorst, zaterdag 14 mei.

Men vertrekt om 13.00 uur bij het Natuurcentrum. IVN-gidsen hebben een wandeling uitgezet over verharde wegen. Kosten:€ 9,95 p.p., incl koffie / thee en koek. Het is noodzakelijk om vooraf te reserveren:

www.natuurcentrumdemaashorst.nl/ctiviteiten.


Vragen of suggesties over deze site? Mail naar de Pastorale eenheid

Dit is een © SysLox product